Imkerij De Heughte

Ooit begonnen met 1 volkje, inmiddels uitgegroeid tot een flinke hobby-imkerij met  14 bijenvolken en een teeltprogramma voor optimale koninginnen. Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen bij onze bijen!

Imkeren en bijensterfte

Het komt van tijd tot tijd in het nieuws. De bijen hebben het moeilijk in Nederland. Het gebruik van landbouwgif, monoculturen en de aanwezigheid van parasieten zijn er de oorzaak van dat de bijensterfte rond 2010 op een hoogtepunt was. Jaarlijks stierf 30 tot 40% van de bijenvolken in Nederland.

Dit was mede de reden dat wij ons in de bijen zijn gaan verdiepen en besloten hebben zelf bijen te gaan houden. Door goede zorg zijn de imkers in Nederland nu in staat om de sterfte tot onder de 10% per jaar te houden. 

Raszuivere bijen

Imkerij De Heughte imkert met raszuivere bijen van het type Buckfast. Dit ras is vorige eeuw in Engeland door broeder Adam na jarenlange selectie ontwikkeld. De buckfastbij is bijzonder zachtaardig, geeft een grote honingproductie en zwermt maar zelden. Om deze waardevolle eigenschappen te behouden heeft onze imkerij een eigen teeltprogramma, waarin onze geselecteerde raszuivere koninginnen worden aangepaard met raszuivere darren op het eiland Ameland.